ZANGTECHNIEK
Het lied is voor de bovenbouw en heel geschikt voor de wat lagere kinderstem. Je gebruikt hiervoor vooral je spreekstem en benadert het lied meer op een ‘rappende’ manier. Een zingende instructie waarin het ritme en de beat de basis vormen. Laat eerst het ritme goed voelen door losjes de kinderen te laten marcheren op de beat. (De hartslag van het lied). Wat ook opvalt aan de melodielijn is dat het een ‘bluesy’ karakter heeft, met kleine ‘sleurtjes’ die soms meer naar de toon toe klinken dan precies op de noot. Je zingt niet te netjes.
Basisgeluiden: Het couplet heeft dus een meer ingetogen karakter, en daarvoor gebruik je de snik (3 basisgeluid), terwijl het refrein echt meer het roepende juichende (5e basisgeluid) (zie basisgeluiden op de startpagina) karakter heeft. Wel blijft het enigszins vertellend, dus in schaal van 0-10 komt dit lied nooit helemaal tot 10 qua zangvolume. De timing wordt beter als je een beetje lui zingt en kleine accenten maakt in de tekst. Spreek de tekst, zonder te zingen in het juiste ritme en bepaal met elkaar waar accenten mogen komen vanuit de tekst gedacht. Welk woord verdient de nadruk?
Meerstemmig: Verdeel de klas gelijk in 2 groepen, zodat de gele stem meteen ingeoefend kan worden.
MUZIEKLES
Wat doet een producer?
Als je een liedje schrijft dan maak je in je hoofd een eerste versie van dat liedje. Een refrein of een gedeelte daarvan, een melodietje of juist alleen een stukje tekst. Soms hoor je in je hoofd al hoe het liedje zou moeten gaan klinken. Een producer kan je daarbij helpen. Hij kan van een klein idee een wereldhit maken! De producer
maakt daarbij gebruik van een aantal bouwstenen.
1 De beat (de hartslag)
Dit is meestal de drumpartij. Bij Rap is het vaak een beatbox (drummen met je mond en je stem).
2 De bastonen
Lage tonen die meespelen met met de beat. Dat kan van een basgitaar zijn of een laag basgeluid uit een computer of keyboard.
De beat en de bastonen samen vormen de basis van het lied.
3 De akkoorden
De akkoorden worden gespeeld door bijvoorbeeld een piano of een gitaar. Deze instrumenten spelen meerdere tonen tegelijk. Dat noemen we akkoorden. De akkoorden geven het lied een volle klank. Je kunt ook heel veel speciale geluidjes maken om het lied zo mooi mogelijk te laten klinken.
4 De zang partij
Deze laatste bouwsteen is misschien wel het belangrijkste! Een melodie en een tekst vormen samen het verhaal van het liedje. Zonder deze twee ingrediënten blijft het liedje wel erg kaal. Je kunt verschillende zangpartijen gebruiken. De belangrijkste daarvan is de stem die de melodie en de tekst zingt. Producers noemen dat “de lead-stem”. Je kunt ook stemmen gebruiken om akkoorden te zingen of om de lead stem extra mooi te laten klinken. Dat noemt de producer “de koortjes”.
In de Player bij de video “eerste versie” zie je zangeres Saja samen met producer Bart een allereerste versie van het Vormlied spelen. Ze spelen het refrein. De rest van het lied moest toen nog verzonnen woorden.
In de Player bij de video “eindresultaat” hoor je hetzelfde refrein maar dan is producer Bart ermee aan de slag gegaan. Kunnen de kinderen het verschil horen? Wat zijn de verschillen en welke versie vind je mooier? Kennen ze zelf misschien ook nog van andere liedjes meerdere uitvoeringen en wat zijn de verschillen die de producer heeft aangebracht?
VAKOVERSTIJGEND
Maak met de kinderen klassikaal een woordweb over een bepaald onderwerp en laat hen daarna zelf een liedtekst schrijven. Zorg voor een refrein dat niet meer uit je hoofd gaat. Bij het werkblad (zie Extra) kunnen de kinderen leren zelf een liedtekst te schrijven op basis van een door jullie bepaald onderwerp.
COMPONEERMODULE
Van een melodietje fluiten op de fiets naar een wereldhit. Iedereen heeft wel eens een zelfverzonnen melodietje in z’n hoofd. Je fluit iets op de fiets, je zingt onder de douche…Het klinkt misschien als een duur woord, maar eigenlijk noem je dat al componeren. En weet je wat zo grappig is? Wat jij zo terloops verzint kan zomaar een wereldhit worden! Wist je bijvoorbeeld dat Billy Eilish haar eerste melodietje en liedje bedacht toen ze 7 jaar oud was? En op haar dertiende bracht ze haar eerste hit Ocean Eyes uit. Duncan Laurence was iets ouder toen hij de songfestivalhit Arcade schreef. Toch begon het ook bij hem met een melodietje in zijn hoofd, een verhaal dat hij wilde vertellen met muziek. Arcade gaat over liefde, verlangen en afscheid nemen, een persoonlijk verhaal van Duncan. Arcade heeft een lange weg afgelegd. Eerst groeide het in zijn hoofd van een verhaal naar een melodie, naar een lied waar hij met meerdere schrijvers (componisten) aan heeft gewerkt. Samen met de producer maakte hij Arcade tot de wereldhit die het nu is. We gaan eens kijken wat er nodig is om zo’n klein melodietje in je hoofd uit te laten groeien tot een song. In de download van de lessugestie vind je de uitgewerkte componeermodule en kan je meteen aan de slag!
DOMEINEN/LEERLIJNEN
Domein maken: structuur van een lied groep 4-5-6-7-8
Leerdoel: Kinderen leren spelenderwijs over de structuur van popmuziek en uit welke onderdelen een lied kan bestaan. Binnen deze kaders kunnen zij ideeën gaan vormen hoe zij zelf een refreintje kunnen verzinnen dat niet meer uit je hoofd gaat. Het is een vakoverstijgende les, die uitstekend aansluit bij de taalverwerving.
Domein weten: wat is een producer? groep 4-5-6-7-8
Leerdoel: Kinderen kunnen met de opgedane kennis refreinen, coupletten en de brug structuur herkennen in popliedjes. Ook leren zij wat een producer is. Via de filmpjes in de player zien kinderen een eerste versie van het lied-idee zonder dat daar een producer aan te pas is gekomen en een geproduceerde versie van het lied. Het eindresultaat.
DOWNLOAD LESSUGESTIE