Hier vind je korte instructies om je op weg te helpen.
Help
Help Artikelen
Op dit moment bevind jij je in een spiksplinternieuwe omgeving die we in de afgelopen maanden hebben gerealiseerd. Na 10 jaar langzaam groeien leek het ons een mooi moment om ZangExpress in een nieuw jasje te steken. Naast veel vertrouwde onderdelen hebben we van deze gelegenheid gebruik gemaakt om veel nieuwe mogelijkheden een plek gegeven in deze volledig nieuwe omgeving.
Wat belangrijk is om te weten voor iedereen die al langer met ZangExpress werkt is dat de liedjes nu anders heten. Ze heten nu Lessen! Deze knop heette voorheen A-Z Liedjes. Als je dit in gedachten houdt zal je zien dat het meeste werkt zoals je gewend was en dat de veel dingen snel op hun plek zullen vallen.
Wij hebben ons best gedaan om alles zo in te richten dat jij direct aan de slag kunt gaan. Jij moet je energie meteen maximaal kunnen richten op jouw groep en eenvoudig met onze lessen aan de slag kunnen gaan. Zo wordt het voor iedere keer weer een leerzaam feestje!
Als je bent ingelogd op Mijn ZangExpress dan zie in de rode balk de groep waaraan je nu gekoppeld bent. Als je aan meerdere groepen gekoppeld bent kun je via die zelfde rode balk makkelijk tussen de groepen switchen. Alles aan de linkerkant van dit scherm heeft te maken met de door jouw geselecteerde groep.
Per groep kun je je favoriete lessen koppelen. Hoe je ze koppelt en hoe je ze kunt gebruiken vind je bij ‘Uitleg Gebruik Favorieten’.
Per groep kun je ook leerlijnen koppelen. De leerlijnen vind je direct onder de favorieten. Alle mogelijkheden van leerlijnen, hoe je ze koppelt en hoe je ze kunt gebruiken vind je bij ‘Introductie Leerlijnen’.
Alles aan de rechterkant van het scherm staat los van de geselecteerde groep. Daar vind je meteen ook de knop ‘Lessen’. Dit is de toegang naar het overzicht van al onze lessen. Regelmatig zullen we hier nieuwe lessen toevoegen om het aanbod van ZangExpress actueel te houden en om jou van nog meer mogelijkheden te voorzien! Alles over hoe de lessen werken en welke informatie er per les beschikbaar is vind je bij ‘Uitleg Gebruik Lessen’.
In de hoek rechtsonder kun je voor jou relevante informatie vinden en jouw profiel aanpassen onder 'Accountbeheer'. Als je de rol van beheerder hebt kun je hier ook groepen en leerkrachten toevoegen aan het schoolaccount. Alle uitleg over accountbeheer vind je in ‘Uitleg Accountbeheer voor beheerders’.
De andere knoppen bieden bijvoorbeeld informatie over onze methodiek, oefeningen en tips over veilig stemgebruik. Ik raad je aan om hier eens lekker door heen te klikken, alles te ontdekken en het maximale uit ZangExpress te halen.
Dit waren de belangrijkste onderdelen. Wij wensen je veel plezier met ZangExpress en we hopen dat jij je hier snel thuis voelt!
Favorieten zijn lessen die je hebt gekoppeld aan een groep. Bij iedere groep kun je afzonderlijk favorieten toevoegen.
Er zijn goede redenen om favorieten toe te voegen een groep. Ten eerste kun je op deze manier de lessen die je met een groep wilt doen snel terugvinden en starten. Ten tweede kun je met jouw schoolabonnement de lessen die je tot favoriet hebt gemaakt delen met de leerlingen in die groep.
Thuis muziek maken
Bij het schoolabonnement staat boven iedere favoriet een knopje met een oog waarmee je de les beschikbaar maakt voor leerlingen thuis. Door dit knopje te verzetten kunnen leerlingen vanaf nu deze les thuis ook bekijken.
Leerlingen moeten dan natuurlijk wel weten hoe ze moeten inloggen om toegang te krijgen. Die informatie vind je bovenaan naast de groepsnaam. Daar zie je een plaatje met hetzelfde oog. Als je hierop klikt dan zie je een popup met de benodigde gegevens. Lekker groot en duidelijk zodat de kinderen het in de klas goed kunnen zien en wellicht over kunnen schrijven. Je kunt ook de brief ‘thuis muziek maken’ invullen, opslaan en doormailen naar de kinderen of uitprinten en meegeven naar huis.
Bericht voor thuis muziekmakers
Als je op de envelop klikt die je naast het oog ziet dan kun je daar een bericht achterlaten die de kinderen zullen zien als ze inloggen met hun thuis muziekmaakcode.
Logboek
Bij de knop naast de envelop ten slotte, vind je het logboek. Deze kun je gebruiken om te communiceren met de andere leerkracht of leerkrachten die aan dezelfde groep gekoppeld zijn.
Favorieten toevoegen aan een groep
Hoe voeg je een les toe aan favorieten?
De eerste manier is dat je vanuit de groep aangeeft dat je favorieten wilt toevoegen door bij favorieten op de plus te klikken. Je komt dan op het scherm waar je alle lessen kunt zien en waar je met behulp van verschillende zoekfilters een les kunt zoeken.
Je ziet linksonder bij de lessen rode plus-knopjes en als je er op eentje klikt dan voeg je de betreffende les als favoriet toe aan de groep. Als je er op klik dan verandert de plus in een minnetje. Daardoor kun je zien dat de les is toegevoegd als favoriet en als ik er weer op klik zal het weer uit de favorieten verdwijnen.
De tweede manier om lessen te koppelen als favorieten is door te starten op de pagina met alle lessen. Ook hier zie je de plus-knopjes bij alle lessen, alleen zijn ze in dit geval wit. Ook in dit geval kun je een les toevoegen aan je favorieten door er op te klikken. Het enige wat het systeem nu nog van je wil weten is aan welke groep je de les wilt toevoegen. Op dit scherm blijft het knopje een plusje, want op dit scherm houdt het systeem niet bij of je de les wel of niet hebt gekoppeld aan een groep als favoriet.
Om een les te verwijderen uit je favorieten klik je simpelweg op het minnetje.
Je vindt leerlijnen onder de favorieten als je ingelogd bent op MijnZangExpress. Een leerlijn is een reeks lessen vespreid over verschillende periodes. Iedere groep heeft een ZangExpress basisleerlijn. Deze basisleerlijn behandelt gedurende een schooljaar alle muzikale domeinen. Het is een uitgebalanceerd programma samengesteld op basis van de lestypen. Het enige wat je hoeft te doen is de leerlijn aan het begin van het schooljaar aan jouw groep te koppelen om daarna de lessen die er in zitten op te starten. Als je gedurende het schooljaar deze basisleerlijn volgt dan heb je in ieder geval de basis gelegd voor gevarieerd muziekonderwijs. De Lessen uit de leerlijn zijn horizontaal maar ook verticaal geselecteerd zodat in een later jaar een ander domein in dezelfde les aan bod kan komen. Schoolbreed of collectief materiaal zoals bijvoorbeeld Kerst, Sinterklaas en avondvierdaagse zijn ook ook vertegenwoordigd in de basisleerlijn en versterken het gemeenschapsonderwijs gevoel.
Om je te helpen met de planning hebben we de basisleerlijnen alvast voor je ingedeeld in 5 periodes van 4 lessen. De periodes zijn gebasserd op de periodes tussen de schoolvakanties door. Je kunt zelf bepalen wanneer je deze lessen in zo’n pariode inpland. Ook kun je de tijd die je eraan besteed zelf bepalen. De meeste lessen bieden uitgebreide achtergronden en lessugestie maar je kunt de lessen ook zonder deze verdieping geven. Zo bepaal je zelf de uiteindelijke tijdsinvestering. Uiteraard kunnen de lessen ook herhaald worden. We kennen allemaal de kracht van de herhaling!
De ZangExpress basisleerlijn kun je eenvoudig koppelen aan jouw groep. Klik op de plus bij Leerlijnen. Dan zie je alle beschikbare basisleerlijnen. Kies de basisleerlijn uit die bij jouw groep hoort. De leerlijn is nu toegevoegd aan ‘Leerlijnen’. De ZangExpress basisleerlijnen zijn 5x4 leerlijnen. Daarmee wordt bedoeld dat het is ingericht in 5 periodes met elk 4 lessen. Als je de leerlijn opent zie je de complete leerlijn met alle lessen. Aan het begin van een nieuw schooljaar start je met les . Deze kun je opstarten zoals je een les op iedere andere plek kunt opstarten.
Wat je allemaal met de player kan en hoe die precies werkt vind je bij ‘Uitleg Gebruik Player’
Belangrijk om te weten is dat een les in de leerlijn net zo werkt zoals altijd maar dat je de les nu ook kunt afvinken als je klaar bent. Het voordeel daarvan is dat je daardoor precies kunt zien welke lessen je al hebt gedaan van deze leerlijn. De knop 'eerstvolgende les’ zal op deze manier altijd de eerstvolgende les starten die nog niet is gedaan.
Op ‘Leerlijn opnieuw opstarten’ kun je klikken als je alle vinkjes uit wil zetten. Bij de les zelf kun je de afzonderlijke vinkjes uitzetten.
Iets anders wat je wellicht direct opvalt is de pizza die tevoorschijn komt bij de leerlijn. Iedere pizzapunt representeert een domein en het feit dat alle partjes helemaal gekleurd zijn betekent dat in deze leerlijn alle domeinen worden behandeld en gelijkwaardig aan bod komen. Dat is natuurlijk fijn om te weten, want dan weet je zeker dat je daar verder niet over na hoeft te denken als je gebruik wil maken van deze leerlijn.
Dat wordt anders als je deze leerlijn naar eigen wensen gaat aanpassen. Omdat kinderen nooit standaard zijn bieden we de mogelijkheid de leerlijn te editten…elke klas is anders. Omdat te kunnen doen moet je op edit leerlijn klikken. Als je dan lessen gaat verwijderen of aanpassen kun je hier aan de pizza zien of jouw eigen leerlijn ook nog alle domeinen behandeld.
Je kunt ook een hele nieuwe eigen leerlijn samenstellen. Hoe je dat kunt doen, maar ook hoe je een Zangexpress basisleerlijn kunt editten en wat voor mogelijkheden je dan hebt vind je bij ‘Edit Leerlijnen’.
In de beheerdersomgeving kun je als beheerder eenvoudig de omgeving voor alle leerkrachten inrichten. Je kunt groepen aanmaken en leerkrachten en vakdocenten toevoegen en koppelen. Als beheerder kun je naast jezelf nog 1 extra beheerder aanmaken. De abonnementhouder is automatisch beheerder. Zo kun je op jouw school maximaal 3 beheerders aanstellen die toegang hebben tot de beheerdersfuncties.
Log in op Mijn ZangExpress met jouw eigen account. Dit kan het account zijn van de abonnementhouder van de school of een account met beheerdersrechten die door de abonnementhouder van de school voor jou is aangemaakt. Ga vervolgens naar Accountbeheer. Hier vind je jouw profiel, jouw groepen, jouw gebruikers en informatie over het ZangExpress abonnement.
Gebruikers
Bij Gebruikers maak je eerst alle gewenste gebruikers aan. Voor een school zijn de gebruikers de leerkrachten. Klik op leerkracht toevoegen. Vul de naam en het emailadres van de leerkracht in en klik op toevoegen. De toegevoegde leerkracht krijgt nu automatisch een mailtje met een uitnodiging om de toevoeging te accepteren. De leerkracht moet zo spoedig mogelijk reageren en bij het bevestigen van de uitnodiging maakt de leerkracht een eigen wachtwoord aan. Vanaf dat moment kan de leerkracht inloggen met zijn of haar emailadres in combinatie met het zelf gekozen wachtwoord. Zolang de leerkracht de uitnodiging niet bevestigd heeft staat de leerkracht bij gebruikers met de status ‘in behandeling’. Als de leerkracht te laat is met bevestigen of het mailtje kwijt is kun je vanuit hier een nieuwe uitnodiging versturen. Als de status is gewijzigd naar ‘bevestigd’ dan is de leerkracht beschikbaar om te koppelen aan een groep.
Groepen
Als je alle gebruikers hebt toegevoegd ga je naar groepen. Daar voeg je heel eenvoudig groepen toe. Je geeft de groep een naam en koppelt de juiste leerkracht aan de juiste groep door middel van de lijst ‘voeg toe’. Alle gebruikers met de status ‘bevestigd’ zullen in deze lijst verschijnen. Vanaf het moment dat jij een leerkracht hebt gekoppeld aan een groep zal de leerkracht in zijn of haar eigen omgeving terechtkomen als ze inloggen met hun persoonlijke account op Mijn ZangExpress. Je kunt leerkrachten natuurlijk aan meerdere groepen koppelen. In hun account kunnen ze dan zelf switchen tussen de groepen waar ze aan gekoppeld zijn.
Vakdocent
Je kunt als beheerder ook een vakdocent toevoegen. Als de vakdocent ook een abonnement heeft op ZangExpress dan kan de vakdocent een koppelcode genereren. Deze unieke koppelcode geeft de vakdocent aan jou door. Vervolgens ga je naar Gebruikers en klik je op vakdocent koppelen. Daar vul je de code van de vakdocent in en vanaf dat moment is de vakdocent gekoppeld aan het schoolabonnement. Als beheerder kun je zelf beslissen of je de vakdocent ook beheerder maakt. Als je de vakdocent ook beheerder maakt dan kan de vakdocent meteen de hele inrichting van de groepen en gebruikers voor je regelen. Wel zo handig! Ook een vakdocent die geen abonnement heeft bij ZangExpress kun je koppelen aan jouw schoolaccount. Je voegt de vakdocent dan toe als leerkracht. Ook dan kun je zelf besluiten om de vakdocent ook beheerder te maken. Het grote voordeel van het koppelen van een vakdocent aan het schoolaccount is dat je optimaal gebruik maakt van de expertise van de vakdocent. Als de vakdocent ook zelf een abonnement heeft bij ZangExpress dan is het helemaal eenvoudig om de favorieten en leerlijnen van die vakdocent aan jouw school te koppelen. Maatwerk dus en een echte win-winsituatie voor school en vakdocent.
Thuis muziekmaakcode
Tot slot zie je bij groepen voor iedere groep ook nog de thuis muziekmaakcode staan. Op deze plek kun je deze code refreshen. Er wordt automatisch een nieuw wachtwoord aangemaakt. Deze kunnen de leerkrachten zien als ze op hun eigen account inloggen en op het oog naast de groepsnaam klikken. Let wel op want met het refreshen van het wachtwoord vervalt het oude wachtwoord. Dat betekent dus dat de kinderen ook het nieuwe wachtwoord moeten weten zodat ze zelf thuis kunnen inloggen.
Als je bent ingelogd op Mijn ZangExpress zie je meteen rechts een grote knop met ‘lessen’. Hier vind je alle beschikbare lessen van ZangExpress.
Filters
je kunt lessen zoek door gebruik te maken van verschillende filters. Op die manier kom je snel tot een selectie van lessen die voor jou van toepassing zijn. Begin bij het zoeken eens bij lestypen. Daar vind je bijvoorbeeld de energizers, rondjes en canons maar ook alle play-alongs handig op een rijtje. Op deze manier kun je snel de goede keuzes maken die aangepast zijn aan jouw beschikbare tijd.
Functionalitieten
Bij het overzicht van de lessen zie je de titel van de les en een afbeelding uit een van de videos die bij de les horen. Daaronder zie je de geschikte leerjaren die bijde les horen en de domeinen die op de les van toepassing zijn. Het plusje linksonder gebruik je om de les in ouw favorieten te zetten. As je op de i klikt dan zie je alle achtergronden en lessugesties die bij deze les horen. Ook de liedteksten, partituren en bijbehorende werkbladen kun je hier vinden. Als je op het speakertje klikt dan hoor je een kort fragment van de betreffende les. Met de grote playknop tenslotte, kan je de les meteen starten en kom je in de player terecht.
Het gebruik van de player vind je bij ‘uitleg player’
Als je op de play knop klikt van een les in het lessenoverzicht dan start de player van de desbetreffende les. Linksonder in de player bij het blauwe rondje met de witte streepjes vind je de beschikbare videos en audio. Je kunt selecteren welke inhoud beschikbaar is voor jouw groep of je kunt naar alle beschikbare content kijken. De volgorde van de player past bij de opbouw van de lessugestie voor jouw groep. Je begint dus bovenaan in de player en werkt naar beneden toe.
Naast het blauwe rondje met witte streepjes zie je een wit rondje met blauwe streepjes. Hier kun je snel naar de videos van jouw favorieten of jou leerlijn toegaan. Je hoeft dus niet terug te gaan om deze lessen op te starten. Via deze knop kun je een kortere route naar het afspelen van de lessen nemen.
Onderin de player zie je de rode menu balk. Je kunt hier de video of het audio fragment aan- en uitzetten, je regelt het volume en je kunt de schermweergave op beeldvullend zetten. Ook zit er en hele handige vertraagknop in het menu. Je heb hier de keuze uit 75%, 90% en 100%. Dit beinvloed het tempo maar niet de toonhoogte waarin de video of het audiofragment wordt afgespeeld. Zo kun je moeilijke stukjes langzamer oefenen.
Na het gebruik van de player druk je rechtsonder op het kruisje om de player af te sluiten en terug te keren naar de website omgeving. Zo kom je ook weer terug bij alle lesinformatie zoals bijvoorbeeld de liedtekst, de partituur en de lessugesties.
Je kunt de basisleerlijn van ZangExpress zelf naar je eigen wensen aanpassen door lessen uit de leerlijn te verwijderen en te vervangen met jouw favorieten lessen. Ook kun je een compleet nieuwe leerlijn zelf samenstellen.
Basisleerlijn aanpassen
Open de basisleerlijn die je wil bewerken en klik op edit leerlijn. Omdat je de basisleerlijn zelf niet kunt aanpassen vraagt het systeem nu om de basisleerlijn opnieuw op te slaan. Verzin een nieuwe naam en selecteer voor welke groep de leerlijn bestemd is. De nieuwe leerlijn wordt aangemaakt en staat automatisch in jouw lijstje met leerlijnen. In deze nieuwe leerlijn kun je nu iedere les afzonderlijk vervangen door per les linksonder op het rode knopje te klikken. Je kunt de les nu verwijderen of vervangen. Als je voor verwijderen kiest dan verdwijnt de les uit jouw leerlijn en krijg je er een plus teken op de plek van les voor terug. Zo weet je dat je hier later alsnog een les moet toevoegen om de leerlijn compleet te maken. Als je voor vervangen kiest dan ga je meteen door naar het overzicht van de lessen en kun je met behulp van de filter op zoek gaan naar een leuke vervangende les. Klik vervolgens op de plusknop van de les die je hebt uitgekozen. Deze les komt nu op de plek terug van de les die je wilde vervangen. Zo kun je een bestaande basisleerlijn helemaal aanpassen aan jouw eigen voorkeuren. Let goed op de pizzapunt rechtsboven. Met het vervangen van lessen zou het heel goed kunnen dat de verhouding van de domeinen in jouw leerlijn anders wordt en dus de pizzapunt per domein minder gevuld is. Als je graag wil dat alle domeinen aan bod komen kan je aan de pizzapunt zien op welk domein je nog lessen te kort hebt. Zo kun je gericht op zoek naar lessen met bepaalde domeinen.
Nieuwe leerlijn maken
Je kunt ook met een lege leerlijn beginnen en die helemaal zelf invullen. Klik dan bij leerlijnen op de plus en dan vervolgens op ‘stel je eigen leerlijn samen’. Je kunt dan kiezen voor een 5x4 leerlijn of een reeks lessen die niet gebonden zijn aan periodes. Als je de nieuwe leerlijn hebt aangemaakt ga je weer terug naar leerlijnen en selecteer daar jouw nieuwe leerlijn. Vervolgens klik je weer op edit leerlijn en je kunt aan de slag! Zo is het superleuk om helemaal zelf een leerlijn samen te stellen. Let bij het samenstellen van de leerlijn op de pizzapunt. Je kunt proberen om de pizzapunt helemaal compleet te krijgen of met de nieuwe reeks lessen verdieping te geven aan een bepaald thema of leerdoel.