Muziek maken met Boomwhackers is leuk, leerzaam en geweldig voor het groepsgevoel in de klas. Samen een melodie spelen of meerstemmig een ritme in gang zetten. Voor je het weet heb je een basisschool-groep omgetoverd in een compleet kinderorkest.

Wat zijn Boomwhackers?

Boomwhackers zijn melodische slaginstrumenten gemaakt van holle plastic buizen. Het instrument wordt bespeeld door hem tegen een andere Boomwhacker, tegen het lichaam of tegen een ander voorwerp te slaan. De buizen verschillen van lengte en daardoor van toonhoogte. Iedere buis heeft een eigen kleur die correspondeert met een toon. Op deze manier kun je makkelijk samen muziek maken. Van eenvoudige melodieën tot uitdagende meerstemmige klanken.

wat is boomwhackers

Kleuren en klanken

De kracht van Boomwackers is dat het laagdrempelige instrumenten zijn die weinig uitleg nodig hebben. Kinderen visualiseren makkelijker toonhoogten door ze aan de kleur en de lengte van de buis te koppelen. Welke toon klinkt hoger? Lager? Klinkt de langere buis hoger of lager dan de kortere buis? Leerlingen in de klas horen sneller welke tonen mooi klinken in de muziek en welke tonen er niet bij passen. Probeer gratis onze proeflessen om te zien hoe muzikaal jouw kinderen zijn.

Waar komen Boomwhackers vandaan?

"Boomwhacker" dankt zijn naam aan zijn bedenker. De Amerikaan Craig Ramsell ontwikkelde in 1994 met zijn bedrijf ‘Whacky Music’ de plastic buizen nadat hij kartonnen (poster)kokers in kortere lengtes sneed om te recyclen. Hij merkte bij toeval op dat de verschillende lengtes verschillende tonen tot gevolg hadden. Hij besloot de creatieve mogelijkheden verder te onderzoeken experimenteerde met verschillende soorten plastic voordat hij zich op plastic verzendbuizen richtte. De originele plastic Boomwhackers werden voor het eerst geproduceerd in 1995. De huidige versie, die veel duurzamer is dan het eerdere prototype, werd uitgebracht in 1997. Er is (nog) geen naam voor de Boomwhackers in het Nederlands, maar toonkoker zou eigenlijk wel een goede naam zijn!

Voorbeeld van Boomwhackers in de klas

Met Boomwhackers kun je snel verschillende klanken maken. Je kunt meespelen met je favoriete liedje of zelf een nieuwe compositie bedenken. Je kunt Boomwhackers gebruiken ter ondersteuning van muzieklessen. ZangExpress ontwikkelde Play-alongs speciaal voor de Boomwhackers. Je ziet op een filmpje balletjes voorbij komen. Zodra het balletje het streepje raakt maak je met de juiste kleur Boomwhacker een toon. Je verdeelt de benodigde Boomwhackers in je groep en zo heb je dus in een handomdraai een compleet orkest. Leerzaam en vooral heel erg leuk!

Met onze Play-alongs kan iedereen dus de Boomwhackers makkelijk inzetten. Verdeel de Boomwhackers en speel mee. Zo makkelijk is het.

Melissa 't Hart (Directeur van ZangExpress) laat zien hoe je Boomwhackers gebruikt.

 

Veel van onze lessen hebben aanvullende Play-alongs. Zo kan de hele groep samen zingen en daarnaast meespelen op Boomwhackers. Onze ‘Play-This!’ Lessen zijn speciaal voor de Boomwhackers gemaakt. Iedere les bestaat uit 3 levels. Van eenvoudig tot zeer uitdagend.

Zelf ook Boomwhackers kopen? Kijk hier bij de kindermuziekwinkel.