Een duurzame muzikale relatie tussen Nederland en Suriname, dát is project De Zingende Postduif. Maar hoe wordt deze relatie vormgegeven? Door uitwisseling van liedjes en immaterieel zingend erfgoed tussen Nederland en Suriname. Daarom vlogen Shirley Spoor en Vashti de Caluwé namens ZangExpress en samenwerkingspartner MusicMatters naar Suriname om de liedjes hoogstpersoonlijk op te halen bij de scholen én trainingen te geven aan de leerkrachten aldaar.

Dit project kon tot stand komen door de mooie samenwerking tussen ZangExpress, MusicMatters, scholenstichting RKBO (Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs) en Deyshanns Park. Financiering is mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade in Suriname en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

 

Dagboekje van een Zingende Postduif

 

Dinsdag 12 november 2019
"6:30 am... Rise and shine: onderweg naar de eerste workshops in de Surinaamse dorpjes Masia en Semoisi. Gisteren na een reis van 4 uur bus en 4 uur boot met de muzikanten en muziekjuf Chantal van RKBO gejamd, de eerste nieuwe liedjes van hier geleerd en zelfs ín de rivier gezongen... Vandaag mogen we dan echt met de kinderen aan de slag! Intussen vergapen we ons aan de natuur en genieten we van de mensen. Super bijzonder dat we hier mogen zijn!"

191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit 191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit 191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit

Woensdag 13 - vrijdag 15 november 2019

"Hier in Suriname is alles geweldig! We zijn met veel gezang op de scholen hier onthaald. We hebben heerlijk samen met de kinderen muziek gemaakt. We leren zelf ook nieuwe, Surinaamse liedjes en jammen er 's avonds gezellig op los, onder meer met Jason Eduwaiti. 

Na een bezoek aan de Nederlandse ambassade in Suriname duiken we donderdag de studio in om de eerste liedjes op te nemen. En zaterdag zelfs met 6 kinderen uit Semoisi; een dorp op 7 uur reizen (met de boot en bus) van Paramaribo!!"

191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit 191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit 191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit

Zondag 17 november 2019

"Ook in Suriname hebben we certificaten mogen uitreiken! Iedere school heeft zo een tastbaar bewijs van het goede begin dat ze hebben gemaakt om serieus werk te maken van muzieklessen voor de kinderen in het binnenland.

De directrice van scholenstichting RKBO heeft ons ervan verzekerd dat het hier niet bij zal blijven en dat ze er hoogst persoonlijk op toe zal zien dat aan het einde van dit schooljaar nog veel meer muziek is gemaakt, ook met behulp van de instrumenten die we hebben kunnen achterlaten. En met muziekdocenten Chantal Paal en Jason Eduwaiti weten we ons verzekerd van een paar goeie ambassadeurs!"

191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit 191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit

Maandag 18 november:

"….And it’s a wrap!

Vier gloednieuwe oude liedjes uit de binnenlanden van Suriname in maar liefst twee talen, het Saramakaans en Aukaans: het staat allemaal op de band.
Natasha, Arianto, Martin, Guilliansa, Guno en Evelien van de Kapitein Mangoschool uit Semoysi hebben het prachtig ingezongen, onder begeleiding van de band van Jason Eduwaiti en natuurlijk samen met onze eigen Shirley en Vashti.

We hebben nog allemaal leuke muzikale verrassingen voor jullie meegenomen en zijn heel benieuwd wat jullie gaan vinden van het eindresultaat! En… welke van de liedjes nog door Kenny B. hoogst persoonlijk van een persoonlijke touch zal worden voorzien???
De Zingende Postduif vliegt vandaag terug naar Nederland, waar we alles gaan voorzien van de welbekende ZangExpress factor.

Voor ons is het project nu al geslaagd, zó bijzonder om zo intensief te hebben mogen werken, leren en ons te laten inspireren in dit mooie land. We hebben de geluiden in ons opgenomen, de geuren opgesnoven en de kleuren staan voorgoed op ons netvlies.
Onze kennis gedeeld, nieuwe ideeën opgedaan maar we hebben ook ontdekt dat de scholen en leerkrachten in Suriname niet zo gek veel verschillen van die in Nederland.

Mi dè, yu dè,
Mi dè fa mi dè
Ma mi lobi fa yu dè

(Wat dat betekent? Over een paar maanden weten jullie het allemaal!)"

191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit

 191111 Masia Shirley legt de boomwhackers uit         

 
Samenwerkingspartners Zingende Postduif