75 jaar na de wederopbouw heeft Rotterdam een nieuw stadslied: Dit is de stad. Tijdens de traditionele ontsteking van de kerstboomverlichting is het lied op 10 december 2015 in het bijzijn van burgemeester Aboutaleb voor het eerst live ten gehore gebracht door het grootste Rotterdamse kinderkerstkoor samen met zangeressen Shirma Rouse en Lady Shaynah.

Rotterdam viert de stad

Dit is de stad speelde ook een mooie rol bij de aftrap van 'Rotterdam viert de stad' op 20 maart. In 2016 viert Rotterdam 75 jaar wederombouw met deze culturele manifestatie. We vieren de stad van nu en kijken met vertrouwen naar de toekomst.

Op het Schouwburgplein in Rotterdam zong een pop-up koor van 75 stemmen uit Rotterdam en omstreken het lied, wederom samen met Shirma Rouse en Lady Shaynah. Het publiek was zo enthousiast dat het smeekte om een toegift. Tussen al het vuurwerk en de dansers in, mochten de kinderen vervolgens een tweede keer het lied ten gehore brengen. Dit keer zong het publiek zelfs mee!

Optreden tijdens "de bouw" op 29 juli 2016

Op 29 juli 2016 kon je zelf optreden met Dit Is De Stad in het Museumpark in Rotterdam! Als afsluiting van evenement De Bouw, waarbij Rotterdammers werden uitgenodigd een nieuwe stad te laten verrijzen in het Museumpark, kon je een ZangExpress workshop volgen waarbij je Dit Is De Stad leert zingen en performen. Daarna volgde een optreden midden in de stad voor alle aanwezigen!

 


PERSBERICHT

Dit is de stad

Het lied is in opdracht van de gemeente Rotterdam geschreven en gecomponeerd door ZangExpress. Hiervoor zochten wij de samenwerking met aansprekende stemmen en muzikanten uit de stad, zoals de Rotterdamse rapper Jordy Dijkshoorn. Verder werkten Shirma Rouse (The Voice of Holland 2013) en Lady Shaynah (Music Matters muziekambassadeur 2015) mee aan het lied, dat een volledig Rotterdamse productie is. De directe aanleiding was de 70e verjaardag van Jules Deelder, waarop onder zijn aanvoering in de gemeenteraad werd besloten dat het oude stedelied - inmiddels 50 jaar oud - nodig aan een update toe was.

Rotterdamse iconen

Centraal in het stadslied staat het gedicht ‘Cool’ van Deelder dat wordt voorgedragen door zijn bewonderaar Jordy, ondersteund door een koor van Rotterdamse schoolkinderen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest (naar een prachtig arrangement van Ronald Kool). De leus 'We kenne wel telle' is afkomstig van stadsicoon Cowboy Jos, bekend van de documentaire 'Willems Kantine'. Ook burgemeester Aboutaleb sprak een deel van de songtekst in: met zijn quote 'dit is de stad' is hij de naamgever van het lied!

Rotterdam viert de stad!

Het nieuwe Rotterdamlied sluit naadloos aan bij de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! Een eigentijdse hommage aan Rotterdam en 75 jaar wederopbouw van de stad. “Tegen het decor van architectonische iconen staan tijdens de manifestatie de Rotterdammers zelf en de bijzondere stadscultuur centraal. Mensen zijn het hart van deze stad. Het Rotterdamlied belichaamt dit volledig", aldus de organisatie. En daar zijn we als ZangExpress trots op!

Lancering tijdens traditionele kerstzingen met burgemeester Aboutaleb

De 250 kinderen van het kinderkerstkoor van ZangExpress hebben op 10 december onder begeleiding van het kinderorkest van de SKVR’s Ieder Kind Een Instrument naast de vertrouwde kerstliedjes ook het nieuwe stadslied gezongen. In hun optreden werkten ze toe naar een muzikaal hoogtepunt waarbij ze samen met burgemeester Aboutaleb de kerstboomverlichting ontstaken. Aansluitend werd online de videoclip gelanceerd op de websites van ZangExpress, Music Matters, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam viert de stad!

 

Featuring: lady Shaynah & Shirma Rouse, en... de stemmen van de stad!

Lees meer over Music Matters

Lees meer over Shirma Rouse

Lees meer over Lady Shaynah

Meer weten over zangexpress?

En wat wij kunnen betekenen voor uw school, stad, of culturele instelling? ZangExpress is: teach the teacher zangtrainingen voor in het basisonderwijs, gecombineerd met een digitale zang- en muziekmethode voor in de klas. Kinderen kunnen ook thuis zingen, wat het 'geheim' is achter deze pop-up kinderkoren.