Veel ouders hebben een bepaalde gedachte bij muziekles op school. Opa's en oma's trouwens ook. Laten we meteen het belangrijkste vooroordeel aanpakken: muziekles op school begint niet meer met blokfluitles! Die tijd is echt voorbij. Tegenwoordig worden leerlingen op een basisschool spelenderwijs onderwezen op het digitale schoolbord met leuke liedjes, mooie animaties en kleurrijke videobeelden. Noten leren lezen doen ze niet vanaf een saai A4'tje, maar met ritmische modules op een groot scherm.

Met de ZangExpress muziekmethode schudden leerkrachten tegenwoordig met gemak een muziekles uit hun mouw. Kijk maar...

 

Iedereen kan muziek maken

Jammer genoeg denken veel mensen dat zij zelf niet muzikaal zijn en dat het moeilijk is om muziek te maken, laat staan te onderwijzen. Ze zien er tegenop en hebben besloten dat het lastig is en veel tijd kost. Dat is jammer want dat klopt niet. In ieder mens zit een stem en iedere stem kan muziek maken. Bij de één gaat dat helemaal vanzelf en de ander heeft een klein steuntje in de rug nodig. De weerstand komt vaak voort uit ervaringen in het verleden. De manier waarop muziekles op school wordt gegeven is echter door de jaren heen flink veranderd. De tijd dat je met blokfluitles moest beginnen ligt (gelukkig) ver achter ons. ZangExpress heeft de plek van die blokfluit overgenomen!

Een ander nadeel van dit instrument is, dat je zowel je handen als je stem niet kunt gebruiken bij de muziekles. Met ZangExpress staan de kinderen lekker rechtop en lezen ze niet van een blaadje. Ze kunnen zingen en bewegen tegelijk. Onze methode maakt optimaal gebruik van het digitale schoolbord. Mooie animaties en ondersteunde video’s maken van de muziekles een totaalbeleving. De lessen kunnen ook beschikbaar gemaakt worden voor de kinderen thuis. Leren en muziek maken stopt namelijk niet bij de deur van de school, maar gaat thuis gewoon verder.

Zo ziet muziekles op school er tegenwoordig uit!

Inmiddels hebben kinderen toegang tot veel meer muziek dan 20 of 30 jaar geleden. Door platformen als TikTok, Instagram en Youtube zijn kinderen een stuk vroeger wijs. Je kunt eigenlijk niet meer aankomen met een blokfluit...

Muziekles op school begint tegenwoordig met een warming-up. Leerkrachten starten bijvoorbeeld met een Energizer voor het opwarmen van je stem of lijf. Ze maken kinderen even ‘muzikaal wakker’ door de zintuigen te prikkelen.
Leerkrachten en leerlingen op de basisschool kunnen samen een ritmische oefening doen, een toonladder zingen of mondspieren opwarmen met een tongbreker. Daarna zing je een lied met de klas, over een thema, of gewoon omdat het bij de tijd van het jaar hoort. Laat met de play-along video’s alle schoolinstrumenten klinken. Noten leren lezen doe je met de ritmische module. Zo kan ieder kind kan vanaf groep 5 noten leren lezen zonder enige voorkennis.

Een muziekles is snel en makkelijk gemaakt tegenwoordig.

 

Kant-en-klare leerlijnen

Voor ieder schooljaar staat er een kant-en-klare leerlijn klaar. Deze leerlijn bevat een compleet lessenpakket die muziekdocenten kunnen volgen gedurende het schooljaar. Dus: blokfluit aan de kant, inloggen en gaan!

Leerkrachten zien wat het met de kinderen doet. Een leuke presentatie is zo gegeven en als je de liedjes beschikbaar maakt voor thuis is het indrukwekkend hoe mooi de kinderen zich ontwikkelen. Elk thema is te vinden en overal is een liedje/lesje over te vinden. Onze gebruikers zijn enthousiast over het eenvoudige gebruik van de website en staan vaak verbaasd over hun eigen muzikaliteit.

Kinderen vinden het heerlijk om tussen een reken- en taalles even te bewegen en diep in en uit te ademen. Het bevordert het welbevinden en stimuleert het empathisch vermogen, door ruimte in te nemen en te geven aan klasgenoten.

Eén nadeel...

Het enige nadeel van onze manier van muziekles op school is dat we 'pas' sinds 2010 bestaan. "Trauma's" van vóór die tijd kunnen we dus niet met terugwerkende kracht oplossen... Misschien kunnen we het leed achteraf wel een beetje verzachten en het alsnog een beetje leuker maken: probeer hier onze lessen uit.probeer hier onze lessen uit.