Zing het orkest! - 'Van Mozart tot...' - 2015 tot 20...?

In 2015 ontwikkelde ZangExpress in samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) het programma 'Van Mozart tot...', een vernieuwende klassieke leerlijn voor bovenbouwleerlingen van het basisonderwijs. Kinderen maken volgens het unieke en door ZangExpress ontwikkelde concept 'Zing het orkest' van binnen en van buiten kennis met de muziek van oude en minder oude muzikale meesters.

Leerlingen van diverse basisscholen leren tijdens dit project de musici van het RPhO en de muziek die zij spelen kennen. Ludwig van Beethoven neemt de kinderen via vier ZangExpress-lessen in de klas mee op een muzikale reis door de tijd met de muziekstukken van o.a. Monteverdi, Mozart en Sjostakovitsj als rode draad. Als een ontdekkingsreiziger voert hij ze dwars door de muziekgeschiedenis mee naar de mooiste en gekste verhalen over deze componisten. Maar daar houdt het niet op. De lessen bereiden de kinderen voor op een bijzondere, interactieve voorstelling van het RPhO met ZangExpress en... de kinderen zelf! Samen treden zij op in De Doelen!

Het programma wordt gespeeld door een ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. dirigent Cor van der Linden samen met ZangExpress en actrice Gabby Bakker (Ausdauer, Het Filiaal). De arrangementen zijn van Jasper le Clercq (Zapp 4).

De muzikale lessen over grote componisten zijn voor alle abonnees in de klas te gebruiken. Iedere les duurt 45 minuten en de player neemt je daarbij bij de hand: met 1 les per week kom je dus goed beslagen ten ijs!

Scholen die zich aanmelden krijgen ieder een eigen rol en oefenpakketje toegewezen en beginnen met een gastles door ZangExpress in hun eigen klas. Uiteindelijk vallen alle muzikale puzzelstukjes op hun plek wanneer we samenkomen in De Doelen!